Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Blog chmura tagów

Jako przekąska czy dodatek do dań? Jak najlepiej spożywać nasiona konopi

0
Jako przekąska czy dodatek do dań? Jak najlepiej spożywać nasiona konopi

Nasiona konopi do jedzenia to produkt, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. Nasiona te są bogate w białko, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz wiele innych składników odżywczych. Jednak wiele osób nie wie, jak najlepiej spożywać nasiona konopi - ile jeść, czy używać ich jako przekąskę na surowo, czy może dodawać po obróbce do dań? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika!

Nasiona konopi do jedzenia - bogactwo odżywczych składników

Nasiona konopi są wyjątkowo wartościowym produktem ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych. Są one bogate w białko roślinne, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy dla organizmu, co czyni je doskonałą alternatywą dla mięsa i cennym dodatkiem w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Poza tym nasiona konopi do jedzenia zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w optymalnym dla organizmu stosunku, co wpływa korzystnie na pracę serca i układu krążenia. Są także bogate w błonnik, który wpływa na regulację trawienia i poprawia perystaltykę jelit. W 100 g nasion znajduje się aż 28 g błonnika. Nasiona konopi zawierają także wiele innych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina E (silny antyoksydant), magnez, żelazo i cynk. Regularne spożywanie nasion konopi może wpłynąć pozytywnie na zdrowie i samopoczucie, dlatego warto zastanowić się nad ich wprowadzeniem do codziennej diety.

Jak jeść nasiona konopi? Przepisy i pomysły na wykorzystanie ich w kuchni

Nasiona konopi to produkt, który można spożywać na wiele różnych sposobów. Mogą być one dodawane do różnych dań, takich jak sałatki, zupy, smoothie, ale również do wypieków. Wiele osób ceni je jako samodzielną przekąskę, którą je prosto z opakowania albo po uprażeniu w piekarniku.

Jako dodatek do sałatek, nasiona konopi dodają chrupkości i bogactwa smaku. Można je również dodać do sosów sałatkowych lub posypać nimi gotowe danie obiadowe. Z naszej strony polecamy pyszny sos brokułowo-konopny, który pasuje do makaronu lub kaszy. Aby go przygotować, należy podsmażyć na oliwie czosnek i cebulę. W szklance bulionu podgotować podzielony na różyczki brokuł, dodając do niego zeszkloną cebulę i czosnek. Kiedy brokuł zmięknie można dodać ok. 30-40 g nasion konopi, odrobinę soku z cytryny i przypraw do smaku, a następnie wszystko zblendować na gładką masę.

W smoothie, nasiona konopi mogą stanowić główne źródło białka. Warto łączyć je z mlekiem roślinnym i dowolnymi owocami, np. bananem i truskawką dla smaku. Na 200 ml mleka można dodać jeden banan, garść truskawek i ok.10 g nasion konopi. Niektórzy piją takie koktajle codziennie, a żeby smak się nie znudził, co jakiś czas zmieniają owoce wchodzące w jego skład.

Nasiona konopi sprawdzają się również jako surowa przekąska. Żeby pozbyć się z nich kwasu fitynowego, związku, który może upośledzać wchłanianie niektórych minerałów, przed spożyciem można je moczyć przez całą noc, kiełkować je albo poddać fermentacji. Ciekawie smakują również prażone nasiona konopi, choć działanie ciepła może pozbawić je niektórych cennych składników.

Konopie są również idealnym dodatkiem do wypieków. Mogą być dodawane do ciast, muffinek czy chleba. Dzięki swojej kruchości i delikatnemu orzechowemu smakowi stanowią doskonałą alternatywę orzechów w ciastach czy muffinkach.

Nasiona konopii - ile jeść

Ilość spożywanych nasion konopi zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji żywieniowych. Zazwyczaj jednak zaleca się spożywanie około 1-2 łyżek nasion konopi dziennie. Jest to ilość wystarczająca do dostarczenia organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak białko roślinne, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, błonnik oraz witaminy i minerały.

Należy pamiętać o tym, jak kaloryczne są nasiona konopi. Ile jeść ich na diecie? Osoby, które chcą schudnąć lub utrzymać swoją wagę, powinny dostosować ilość spożywanych nasion konopi do swojego zapotrzebowania kalorycznego. W niewielkiej ilości będą cennym dodatkiem do codziennych posiłków i naturalnym suplementem, jednak na pewno odradzamy jedzenie ich bez umiaru.

Podsumowanie

Nasiona konopi to wartościowy produkt, który można spożywać na wiele różnych sposobów i wzbogacić nim codzienną dietę. Dodane do dań, stanowią źródło białka i cennych składników odżywczych, zwłaszcza zdrowych kwasów tłuszczowych i błonnika. Pamiętaj, że jadalne konopie to nie to samo co nasiona marihuany. Te ostatnie to m.in. znane nasiona Joint Doctors czy Kannabia Seed. Konopie są wspaniałą rośliną w każdej postaci i niezwykłym darem od natury. Jeśli chcesz lepiej poznać ich właściwości, zapraszamy do nas.


Średnia ocen: 4.4 / 5.0

Na podstawie: 13 opinii

Komentarze do wpisu (0)

    • Kontakt
    • Katowice:
      ul. Roździeńskiego 188B, 40-208
      tel: 574-506-728

      Gdańsk:
      ul. Mariana Pelczara 14/1, 80-175
      tel: 571-385-425

      Warszawa:
      ul. Żyzna 11, 02-738
      tel: 571-384-921

    • Tel.:574-506-728
    • info@meganasiona.pl
więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl