Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Blog chmura tagów

Przepis na idealne masło konopne

0
Przepis na idealne masło konopne

Domowa żywność z konopi cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Jedną z najczęstszych form takiego jedzenia jest masło konopne, które może z powodzeniem uzupełniać domowe smarowidła. Masło z marihuaną jest bardzo smaczne, a jego receptura pozwala na dostarczenie organizmowi terapeutycznych kannabinoidów w zdrowy sposób.

W dzisiejszym artykule opowiadamy więcej o tym, czym jest masło konopne oraz jaka jest jego receptura. Należy zaznaczyć, że w Polsce legalna jest wyłącznie medyczna marihuana kupowana w aptece. Jej skład jest ściśle kontrolowany i bezpieczny. Przedstawiony przepis skierowany jest jedynie do osób, które posiadają lub zamierzają posiadać medyczną marihuanę. Nie dotyczy on natomiast osób kupujących marihuanę na czarnym rynku oraz w celach innych niż medyczne.

Co określamy mianem masła konopnego?

Masło konopne jest produktem spożywczym, który można wykorzystać zarówno jako smarowidło, jak i składnik np. do przygotowania ciastek. Dlaczego warto przygotować taki smakołyk? W maśle, podobnie jak w innych tłuszczach, doskonale rozpuszczają się cenne kannabinoidy, na których nam zależy. W domowej kuchni możemy przygotować zarówno masło z THC, bazując na medycznej marihuanie, jak i z suszu CBD dostępnego w zwykłej sprzedaży. Przepis na masło z THC jest bardzo prosty i nie powinien sprawić problemu nawet tym, którzy nie mają wielkiego doświadczenia z przyrządzaniem produktów spożywczych na bazie konopi.

Przygotowywanie masła z marihuaną – o czym trzeba pamiętać?

Zanim przejdziemy do tematu: masło z THC i jego receptura, należy wcześniej zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim musimy pamiętać, że przed przystąpieniem do przyrządzania masła konopnego niezbędna jest dekarboksylacja suszu. Na czym polega ten proces? Polega on na podgrzaniu marihuany w odpowiednich warunkach – przykładowo można to zrobić, umieszczając susz w piekarniku na 40 minut w temperaturze 120 stopni. Dlaczego przeprowadza się dekarboksylację? Kannabinoidy THC i CBD występują w świeżym suszu w formach kwasowych (THCA i CBDA), które nie wykazują aktywnego działania. Charakterystyczne właściwości THC i CBD uwalnia się właśnie poprzez podgrzanie ich do odpowiedniej temperatury. Co istotne, przekroczenie tej temperatury zarówno podczas dekarboksylacji, jak i późniejszej ekstrakcji może spowodować, że kannabinoidy zaczną się utleniać. Z tego powodu pilnowanie optymalnych warunków zachodzących procesów jest bardzo istotne.

Kiedy zrealizujemy przepis na masło z marihuaną, musimy obliczyć zawartość THC oraz CBD w otrzymanym produkcie. Dzięki temu będziemy wiedzieć, ile na jakie porcje musimy podzielić masło, aby uzyskać oczekiwany efekt oraz uniknąć nieprzyjemnych efektów ubocznych, które są konsekwencją spożycia zbyt dużej ilości THC. Jak to zrobić? W Internecie dostępne są dedykowane kalkulatory umożliwiające realizację tych obliczeń.

Lekki, łatwy i przyjemny przepis na masło konopne

Aby przygotować pyszne masło z marihuaną, nie potrzeba nam wielu akcesoriów. Proponowany przez nas przepis na masło konopne to prosta receptura, która jednak gwarantuje niesamowite efekty. Do przyrządzenia tego konopnego specjału, niezbędne będą:

  • 10 gramów wybranego suszu konopnego,
  • 300 gramów masła,
  • garnek z wodą,
  • gaza,
  • dwa słoiki z wieczkiem,
  • sitko.

Po przygotowaniu sprzętu i niezbędnych składników możemy przejść do realizacji przepisu na masło konopne.

  1. Podgrzej kilka litrów wody w garnku.
  2. Pilnuj, aby temperatura wody przez cały okres przygotowywania masła nie przekraczała 80 stopni.
  3. Umieść w garnku sitko, na którym ustaw słoik z masłem tak, aby się rozpuściło.
  4. Dodaj do słoika z płynnym masłem zdekarboksylowaną, rozdrobnioną marihuanę.
  5. Zakręć słoik i umieścić go z powrotem na sitku.
  6. Gotuj na małym ogniu przez 3 godziny, regularnie uzupełniając ubytek wody tak, aby jej poziom utrzymywał się tuż pod wieczkiem słoika.
  7. Po upływie 3 godzin odstaw słoik na 15-20 minut w celu delikatnego schłodzenia.
  8. Przelej jego przez sitko wyłożone gazą do drugiego słoika, a następnie dokładnie wyciśnij susz.
  9. Słoik z płynną zawartością o przyjemnym konopnym zapachu umieść w lodówce do zastygnięcia.

Tak przygotowane masło konopne może być przechowywane do 3 tygodni w lodówce lub aż do 3 miesięcy w zamrażarce.

Podsumowanie

Konopne produkty spożywcze to prawdziwy raj dla podniebienia. Zaprezentowany przez nas przepis na masło konopne pozwoli Ci przygotować doskonały przysmak, który będzie można potem wykorzystać do różnych kuchennych działań. Co ciekawe, masło konopne można otrzymać nie tylko z medycznego suszu lub suszu CBD, ale także np. z nasion konopi. Jeśli interesują Cię wysokiej klasy nasiona marihuany pochodzące prosto od zweryfikowanych, zaufanych producentów, to zapoznaj się z asortymentem sklepu MegaNasiona. Przygotowaliśmy rozbudowaną ofertę, w której znajdziesz m.in.:

Zapraszamy do kontaktu.


Średnia ocen: 4.3 / 5.0

Na podstawie: 16 opinii

Komentarze do wpisu (0)

    • Kontakt
    • Katowice:
      ul. Roździeńskiego 188B, 40-208
      tel: 574-506-728

      Gdańsk:
      ul. Mariana Pelczara 14/1, 80-175
      tel: 571-385-425

      Warszawa:
      ul. Żyzna 11, 02-738
      tel: 571-384-921

    • Tel.:574-506-728
    • info@meganasiona.pl
więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl